Pension för enskild firma

Som egenföretagare med enskild firma bär du själv ansvaret för ditt pensionssparande. Därför är det viktigt att ha koll, och ju tidigare du börjar desto bättre. Så hur fungerar pension, och vad ska du tänka på när det gäller pensionssparande?

Pension - Enskild firma
Scrolla neråt

Så funkar pension

För att ha koll på pension som egenföretagare med enskild firma, är det bra att först känna till hur pension är uppbyggt.

Pension är ett långsiktigt sparande som växer över tid, och delas in i tre delar:

 • Allmän pension från staten (inkomstpension och premiepension)
 • Tjänstepension från arbetsgivare (kollektivavtal eller individuell tjänstepension)
 • Privat sparande

Det som framför allt avgör hur stor pensionen blir är hur mycket och länge du jobbar, vilken lön du har, och om du har tjänstepension. Som egenföretagare med enskild firma har man aldrig tjänstepension, så det är extra viktigt att ha koll på vad du behöver istället.

Pension för egenföretagare med enskild firma

När du driver enskild firma behöver du själv se till att du har motsvarande pensionssparande som om du hade varit anställd. Som egenföretagare betalar du in två olika pensionsavgifter:

 • Ålderspensionsavgift, som är en del av de sociala avgifter du betalar och som ger ett grundskydd med bl.a. ålderspension och sjukpenning.
 • Allmän pensionsavgift, som du betalar via beskattning på ditt överskott.

För att du ska få ut lika mycket pension som om du hade varit anställd behöver du därför ha ett överskott och betala in dessa skatter och avgifter. Om du inte gör det går du miste om allmän pension – och många andra sociala förmåner som grundas på din inkomst, som t.ex. sjukpenning och a-kassa. Du behöver dessutom spara mer själv för att kompensera för den tjänstepension som du skulle fått om du varit anställd.

Driva eget företag längre höjer pensionen

Om du fortsätter jobba efter 65 års ålder får du lägre sociala avgifter och ett större jobbskatteavdrag, men lika stor del som tidigare går till pensionen. Eftersom du jobbar längre fortsätter du dessutom att tjäna in mer pengar till din pension.

Pension för egenföretagare med enskild firma

Allmän pension

Allmän pension från staten baseras på din inkomst och vad du betalar i skatt. Det är den del av pensionen du även tjänar in till när du är föräldraledig, sjukskriven, vabbar eller pluggar. Allmän pension delas in i två delar:

 • Inkomstpension: den största delen av den allmänna pensionen, som förvaltas av staten med låg risk.
 • Premiepension: en mindre del där du själv kan välja och byta fonder (om du vill).

Allmän pension för enskild firma

För att få ut allmän pension när du har enskild firma, så behöver du ha ett överskott som du skattar på i firman. Det övre inkomsttaket för pensionsrätten ligger på 47 717 kronor i månaden (2022). Det betyder att om du har så mycket överskott maximeras inbetalningen till din allmänna pension.

Tjänstepension för enskild firma?

Tjänstepension är en viktig del av den totala pensionen, som betalas av arbetsgivare. Som egenföretagare med enskild firma har du inte tjänstepension. Du behöver istället kompensera genom ett större privat pensionssparande.

Privat pensionssparande för enskild firma

Privat pensionssparande

Privat pensionssparande är extra viktigt för dig som driver eget. Det finns olika sätt att spara privat till din framtida pension, och det kan vara bra att spara på olika sätt för att sprida din risk. Vanliga exempel på långsiktigt eget sparande är att sätta in pengar i ett investeringssparkonto (ISK) eller i en kapitalförsäkring. Du kan också spara på ett sparkonto, men för att inte värdet på dina besparingar ska sjunka över tid måste räntan i så fall överstiga inflationen. Ett annat vanligt tips är att amortera på sina lån för att minska sina kostnader innan man går i pension. Tänk på att hitta en bra balans, eftersom du inte blir särskilt likvid om du bara amorterar.

Eget sparande till pension för enskild firma

För att få motsvarande den tjänstepension du skulle haft som anställd med kollektivavtal behöver du sätta av minst 4,5 % av ditt företags överskott upp till 44 375 kr/månad (2022), och 30 % på allt över det.

Avdragsgillt pensionssparande för enskild firma

Pensionssparande är avdragsgillt för dig med enskild firma. Du kan dra av upp till 35 % (max 10 prisbasbelopp) av din inkomst, och det finns då två alternativ för långsiktigt sparande:

 • Individuellt pensionssparande (IPS)
 • Privat pensionsförsäkring

Avdrag för privat pensionssparande kan sänka den allmänna pensionen

Om du gör avdrag sänker du det överskott som utgör grunden för din allmänna pension och andra sociala förmåner. Undvik att göra avdrag om du har ett överskott som är lägre än 46 242 kr/månad (2022) om du vill maximera din allmänna pension. I så fall är ett bättre alternativ att spara privat utan att göra avdrag, t.ex på ett investeringssparkonto (ISK) eller i en kapitalförsäkring.

Pension och sjukskrivning

Det kan vara bra att försäkra din pension. Om du blir sjuk finns det premiebefrielseförsäkringar som betalar in till din pension om du inte kan jobba under en längre tid. Det finns dessutom efterlevandepension som ger ett ekonomiskt skydd till efterlevande familj om något skulle hända dig.

Pension enskild firma – sammanfattning

Pension för egenföretagare med enskild firma bör bestå av tre delar:

 1. Allmän pension:
  Avgörs av deklarerad inkomst/överskott, och skatter/avgifter baserat på det.
 2. Istället för tjänstepension:
  Minst 4,5 % avsättning av din enskilda firmas överskott till privat pensionssparande, varav individuellt pensionssparande (IPS) och privat pensionsförsäkring är avdragsgillt.
 3. Privat pensionssparande:
  T.ex investeringssparkonto (ISK) eller kapitalförsäkring.
pension

Mer om pension för egenföretagare

minPension.se
På minPension kan du se en samlad bild av hela ditt pensionssparande.

Pensionsmyndigheten.se
Pensionsmyndigheten ansvarar för allmän pension, och informerar om hela pensionen. Här kan du också göra val för din premiepension.

Konsumenternas.se
Konsumenternas har en pensionsguide där du kan läsa mer om eget sparande till pension, och kan jämföra olika bolags villkor och avgifter.

Varför ska jag använda UNQUO till min enskilda firma?

Med UNQUO samlar du hela din ekonomi genom att koppla alla dina kort och konton till en och samma app. Det gör det smidigare att driva eget, så att du kan fokusera på det som verkligen spelar roll.

I appen kan du kategorisera dina köp på work eller life med enkla swipe, fota dina kvitton och välja rätt kontoslag. Alla köp du kategoriserat på work sammanställs i en revisorsvänlig rapport som du kan använda som stöd i bokföringen eller bara för att få bättre koll på hela din ekonomi.

app-store-badgegoogle-play-badge
unquo-product