Att driva enskild firma

Enskild firma, vad innebär det egentligen och vad ska man tänka på om man har en? Visst kan det vara lite trixigt att hålla koll på allt, så med den här sidan vill vi hjälpa till med några tips till dig som funderar på att starta eget eller som redan kör.

UNQUO - Att driva enskild firma

Enskild firma medför både fördelar och nackdelar

Enskild firma är ett populärt val av bolagsform bland Sveriges egenföretagare. Det finns faktiskt över 700 000 enskilda firmor i Sverige, men det finns både för- och nackdelar.

Fördelar med enskild firma

Om du inte har några anställda och dessutom inte särskilt höga vinster så är enskild firma det bästa alternativet eftersom det är så lättarbetat. Det krävs inga större investeringar i bolaget, som aktiekapitalet i aktiebolag, och om du vill ta lån är det mindre administration än för aktiebolag. Bokföringen är dessutom mycket enklare för dig med enskild firma eftersom regelverket är enklare än för aktiebolag.

Nackdelar med enskild firma

Det är däremot inte bara guld och gröna skogar. Eftersom du som driver enskild firma är personligen ansvarig för ditt företags ekonomi blir du även personligen ansvarig att betala skulderna om din firma skulle gå i konkurs.

En utmaning som många har är att banker och andra långivare kan vara ovilliga att låna ut pengar, då sammanflätningen av privat- och företagsekonomi inte passar in i deras traditionella kreditmodeller. Däremot kan du som ägare välja att både låna ut pengar till din enskilda firma och låna pengar av firman. Med andra ord kan du låna pengar av dig själv, vilket är något som inte är tillåtet för aktiebolag.

UNQUO - Företagskort för enskild firma

Företagskort för enskild firma - därför bör du ha det

Att driva enskild firma, eller enskild näringsverksamhet, innebär att du som egenföretagare har det fulla ekonomiska ansvaret för ditt företag.

Din privata ekonomi och ditt företags ekonomi är så att säga oskiljaktiga. Det kan göra det lite knepigt ibland när du ska försöka hålla isär det du köper till familjen eller fritidsintresset och det du köper till firman.

Många väljer att att starta särskilda företagskonton för att samla allt relaterat till företaget på en plats. Det är en jättebra start, men för de allra flesta krävs även ett betalkort som är kopplat särskilt till företaget, ett så kallat företagskort. På det sättet kan du samla alla dina köp på ett och samma kort och sedan betala via faktura.

UNQUO - Work & Life. Fixat.

Varför ska jag använda UNQUO till min enskilda firma?

UNQUO är ett företagskort som är skapad särskilt anpassad till dig som egenföretagare och dina behov. Med ett kort som du kan använda får både privata- och företagsköp slipper du hålla reda på olika separata kort. I UNQUO-appen kan du kategorisera dina köp med enkla swipe och få bättre koll på hela din ekonomi.

I slutet av varje månad får du en revisorsvänlig rapport som du kan använda till bokföringen. Dessutom kan du säga hej då till rörig kvittohantering. Med UNQUO tar du kort på kvittot och sparar det i appen så sköter vi resten.